Mina Charo
Malgrat de Mar

    Maresme
    Mines de Can Palomeres

    Coordenades:

    41.65077
    2.7237
    476993
    4611040
    Número de fitxa
    08110 - 81
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XX
    Estat de conservació
    Regular
    L'entrada està parcialment coberta pels despreniments.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08109A001000550000QU
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

    Mina situada a ponent de la boca de la Mina Gran. La boca principal s'obre a la roca i està parcialment coberta per sediments. Tot i que la boca no presenta estructures construïdes, a sobre hi ha part d'un mur de pedra seca, pel que no es descarta que la seva explotació sigui anterior a la resta del conjunt.

    A l'Inventari dels elements conservats de l'Estudi Arqueològic de les Mines de Can Palomeres està identificada com a Boca de la mina 12, amb el número de fitxa 27.

    La riquesa mineral de la muntanya de Can Palomeres va propiciar que almenys des de l'època moderna s'hi explotés l'extracció del ferro. A principi del segle XX s'hi va implantar un projecte de gran abast, en què a través de les nombroses mines que s'obriren a la muntanya es transportava el ferro fins al mar, on es carregava als vaixells. El projecte el va iniciar la companyia Mines de Fer de Malgrat l'any 1909 i va funcionar a ple rendiment tan sols fins el 1914. La concessió va canviar de mans en diverses ocasions però les mines, tot i alguns intents de reprendre l'activitat, no van tornar a ser explotades.

    LLINÀS, J. (2015). Mines de Can Palomeres (Malgrat, Maresme). Estudi arqueològic. Malgrat de Mar: Ajuntament de Malgrat de Mar.