Mina 4
Malgrat de Mar

Mines de Can Palomeres
    Al costat esquerre del Camí Baix

Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

Mina situada en el marge esquerre del Camí Baix. Presenta dues boques, la superior d'arc pla de maó, col·locat de forma esgraonada a mode de cornisa. Els brancals són també de maó. L'interior de la mina està excavat formant una galeria, amb una segona porta de maó situada a l'interior de la mina. Les parets interiors estan emblanquinades per l'utilització pel cultiu de bolets que va tenir fa uns anys. Al costat de la boca, a l'exterior, hi ha un pedrís d'obra.

A l'Inventari dels elements conservats de l'Estudi Arqueològic de les Mines de Can Palomeres està identificada com a portal de la boca de la mina 4, amb el número de fitxa 5.

La riquesa mineral de la muntanya de Can Palomeres va propiciar que almenys des de l'època moderna s'hi explotés l'extracció del ferro. A principi del segle XX s'hi va implantar un projecte de gran abast, en què a través de les nombroses mines que s'obriren a la muntanya es transportava el ferro fins al mar, on es carregava als vaixells. El projecte el va iniciar la companyia Mines de Fer de Malgrat l'any 1909 i va funcionar a ple rendiment tan sols fins el 1914. La concessió va canviar de mans en diverses ocasions però les mines, tot i alguns intents de reprendre l'activitat, no van tornar a ser explotades.

LLINÀS, J. (2015). Mines de Can Palomeres (Malgrat, Maresme). Estudi arqueològic. Malgrat de Mar: Ajuntament de Malgrat de Mar.