Mil·liari de Can Vendrell
Santa Eulàlia de Ronçana

  Vallès Oriental
  Museu d'Arqueologia de Catalunya. Pg. de Santa Madrona, 39-41. 08038 Barcelona

  Coordenades:

  41.65232
  2.22919
  435817
  4611462
  Número de fitxa
  08248 - 150
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Antic
  Romà
  Segle
  -III / -II
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Museu d'Arqueologia de Catalunya. Pg. de Santa Madrona, 39-41. 08038 Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn - Antequem S.L.

  Al Museu d'Arqueologia de Catalunya s'hi conserva un mil·liari romà trobat a l'entrada de la masia de Can Vendrell, on fins aleshores servia com a guarda rodes. Es tracta d'un piló cilíndric de pedra, on hi ha inscrit el procònsul que la va fer construir, "MANIUS SERGIUS" i la xifra "XXI", que es correspon amb la milla del camí.

  La fotografia s'ha tret de l'article de Can Vendrell de la Vall de l'Anuari local núm. 39, de l'autor Xavier Ciurans.

  El mil·liari trobat a Can Vendrell és un indicador que senyalitzava la milla XXI del camí romà de Caldes a Mataró o bé el camí de Caldes a Vic. Marius Sergius, el nom que hi ha gravat, era un procònsul de la Hispània Citerior que va exercir el seu càrrec entre l'any 120 i el 110 a. C. S'han trobat dos paral·lels de la mateixa via, un a Santa Eulàlia de Riuprimer i l'altre a Tona, que pertanyen al traçat més antic de la via romana interior en aquest sector, que evita el riu Congost.

  CIURANS, X. (2001). "Cases que tenen història: Can Vendrell de la Vall i el molí d'en Vendrell", Anuari Local, núm. 39. Santa Eulàlia de Ronçana: Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana.
  FABRE, G.; MAYER, M.; RODÀ, I. (1988) Inscriptions romaines de Catalogne. Vol I. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, Universitat de Barcelona, Centre Pierre París.