Menjada d'all i oli tradicional
Lluçà

    Osona
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 20 metres de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'500

    Coordenades:

    42.05051
    2.03501
    420145
    4655835
    Número de fitxa
    08109 - 193
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Costumari
    Contemporani
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    És un costum que segueix força veïns del municipi, entre 40 i 50 persones, joves i grans.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Científic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El dia 24 de desembre de cada any, després de la missa del Gall, hi ha el costum de celebrar una menjada d'all i oli en sortir de l'església. Aquest costum s'alterna un any al nucli de Lluçà, sortint de l'església de Santa Maria i un any al nucli de Santa Eulàlia de Puig-oriol, també davant de l'església, on es prepara una foguera, es torra pa i s'unta amb un all i oli especial, fet amb una recepta tradicional a base de patates, pomes, alls, rovells d'ou i oli, la qual li dóna una textura i consistència semblant a una crema.

    El costum de la menjada d'all i oli tradicional de forma col·lectiva al sortir de la missa del Gall el va recuperar Mn. Àngel durant les dècades dels anys 80 i 90 del segle XX. Tot i així a nivell particular, a les cases de Santa Eulàlia de Puig-oriol, era tradicional menjar pa torrat amb all i oli el dia 24 de desembre a la nit.