Medalla del drac alat
Prats de Lluçanès

Gòtic
    XIV
    El metall presenta alguns clorurs. Color superficial marró clar.
    Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La medalla amb drac alat es troba ubicada al Museu Episcopal de Vic. Es tracta d'un penjoll de coure de forma oval polilobulat de mesures 61 x 80 mm i una anella de 8mm, feta amb la tècnica "Champlevé", procedent de Prats de Lluçanès. Al centre de la medalla hi ha un medalló amb un drac vist de perfil amb les ales esteses i duu una orla amb decoració floral. S'hi observen restes d'esmalt blau al voltant del drac i vermell sang a la decoració floral.

La segona imatge ha estat extreta de l'informe tècnic de la peça, del Museu Episcopal de Vic.

El tema representat del drac alat és relativament freqüent en aquest tipus de peces. Així, el drac es considera com el símbol del mal i de les tendències demoníaques. Però també els reis de la Corona d'Aragó l'incorporaren com a símbol heràldic a la seva cimera. La medalla amb drac alat està exposada a la sala 19, planta segona del Museu Episcopal de Vic. Va ser adquirida l'any 1912.