El mató és un producte gastronòmic que s'elabora amb llet d'ovella, de cabra o vaca, i es pot menjar durant tot l'any. Té una textura suau, lleugerament gelatinosa, amb un sabor fresc i humit. Presenta un color blanc si és de vaca i un blanc més intens si és de cabra. La manera més típica de fer-ho és acompanyant-lo amb mel, amb sucre o simplement sol. Actualment, per a l'elaboració del mató s'utilitza llet de vaca. Primer de tot es fa bullir la llet en un pasteuritzador i un cop bullida es posa en una gran cubeta d'acer inoxidable per tal que es refredi i es qualli. Un cop finalitzat aquest procés es separa el mató del xerigot (és l'aigua que desprèn i que no s'utilitza).Tot seguit es posa el mató dins d'uns motlles grans coberts per una gassa, a fi que agafi una temperatura ambient i s'acabi d'escórrer el xerigot que hi quedi. Finalment, es reparteix el mató en els motlles de diferents mides coberts també amb una gassa, i es deixa refredar al frigorífic fins al moment del seu consum. Al Santuari, també seguint la tradició, s'hi troba diàriament un mercat on la pagesia dels pobles dels voltants de Montserrat, especialment de Marganell, ofereixen els seus productes típics, un dels quals és el mató.