Masoveria del Soler
Navàs

Sector central del terme municipal. Parròquia de Sant Cugat del Racó
    Emplaçament
    Carretera o pista forestal de Navàs al Mujal i Sant Cugat del Racó. Uns 400 m passat St. Cugat, pista a la dreta (nord-est) 1 Km aprox.
    493

41.90389
    1.82225
    402314
    4639776
    08141 - 397
    XIX-XXI
    08140A005000630000IB
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès que era, com el seu nom indica, una masoveria del Soler, emplaçada uns 150 m a l’est de la masia principal. Consta d’un cos residencial de planta quadrada (amb planta baixa més un pis i golfes) que té un gran cobert amb funcions de pallissa situat a ponent i separat de la casa per un estret corredor. Antigament els dos cossos estaven comunicats per un pont, que recentment s’ha eixamplat en forma de terrassa.

La casa ha estat aixecada en una sola fase constructiva i presenta una composició ben planificada. La façana principal, encarada vers llevant, s’estructura en base a tres eixos d’obertures, amb el portal al centre i dues finestres balconeres al seu damunt. Els paraments són de maçoneria, a pedra vista (fins fa poc conservaven l’arrebossat tradicional), i totes les obertures són emmarcades amb maó. A la façana nord té adossat un petit cos lateral on hi ha un pou. A l’interior la planta baixa té sostre de volta.

En el "Catàleg de masies", aquesta masoveria té una ubicació incorrecta, tant en el mapa com en les coordenades UTM.

Per la seva tipologia constructiva aquesta masoveria es devia bastir al segle XIX o començaments del XX. En aquesta època el Soler tenia tres masoveries: la Sala (segons notícies orals l’haurien adquirida després de les desamortitzacions fetes a l’Església), Casolius (que és probablement una construcció de 1831) i la casa coneguda com la Masoveria del Soler.

L’any 2012 la masoveria del Soler estava desocupada des de feia temps. Uns anys després ha estat rehabilitada conservant les característiques exteriors de l’edifici.