Goigs de Sant Genís
Navàs

Sector oest del terme municipal. Antiga demarcació de Sant Genís
    Emplaçament
    (A la capella de St. Genís): carretera a Viver i Serrateix (BV-4235) al km 3,3 camí direcció sud i nord-est 400 m
    473

41.90984
    1.85462
    405008
    4640400
    08141 - 396
    Música i dansa
    Goigs que ja no es solen cantar
    Jordi Piñero Subirana

Goigs que tradicionalment es cantaven a l’església de Sant Genís de Masadella i, posteriorment, també a la parròquia de Navàs, ja que aquesta té com a advocació secundària sant Genís, en record de l’antiga dependència que els masos de la zona de Navàs, abans del segle XVII, havien tingut envers Sant Genís de Masadella. A més, sant Genís és patró de Navàs.

L’edició de 1863 du per títol: “Goigs del gloriós màrtir Sant Genís, que’s cantan en sa Iglesia sufraganea de la parroquia de Santa Creu del Mojal del Bisbat de Solsona”.

Els goigs invoquen la cura del sant per als feligresos de la parròquia: “¡Oh gran màrtir! Deslliureu / als devots de malaltias, / de febres, doló i neulías, / per ells pregánt sempre á Déu; vulga lo Senyor seguis / á Vos nostra caritat (...) / Masadella y son veinát / de temps immemorial / cóm a metge de tot mal / vos venera ab pietat (...).

Sant Genís de Masadella és una església romànica del segle XII. Per la seva situació al pla de Navàs proper al Llobregat, abans del sorgiment del nucli de Navàs Sant Genís era el centre de les celebracions religioses que es feien en aquesta zona. Va exercir aquesta funció del segle XIV fins al XVII. A partir del segle XVIII ja és freqüent que les celebracions es facin a l’església del Mujal, i en comptades ocasions a la de Sant Genís. Al segle XX l’església de Sant Genís passa a ser una simple capella del mas que es troba al costat. A finals del segle XIX es construí l’església de Navàs, que va adoptar sant Genís com a advocació secundària.

L’edició més antiga conservada dels goigs de Sant Genís són del 1863, impresos a la impremta de Pau Roca, de Manresa. Una altra edició és del 1927, també de la Impremta de Pau Roca.