Masoveria de la Vila
Olost

Sector nord del terme municipal
    A 2850 metres per pista forestal de la carretera BV- 4405, punt quilomètric 1'650.

Normes subsidiàries de planejament d'Olost, 1992.
    Jordi Compte i Marta Homs

La masoveria de la Vila està situada dins el conjunt de la Vila, pràcticament adossada a la masia que li dóna nom i a l'església de Sant Gil de la Vila, al nord-est del pla de les Creus i a l'oest del serrat del Mas.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum de planta baixa, primer pis i golfes, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada a l'oest, conté, a nivell de planta baixa, dues finestres emmarcades amb maó i un portal emmarcat amb pedra treballada amb la data de 1858 junt amb una creu intercalada a la llinda. Al primer pis hi ha tres finestres emmarcades amb maó i a les golfes dues finestres, una de les quals emmarcada amb maó, i una eixida a l'extrem dret sustentada amb un pilar cantoner d'obra vista.
    La façana nord conté una porta emmarcada amb maó i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa, i quatre finestres emmarcades amb maó a la resta, una al primer pis i tres a les golfes.
    La façana est està adossada a l'església de Sant Gil de la Vila i només s'observa una finestra emmarcada amb maó al primer pis.
    La façana sud, orientada a la masia de la Vila deixant un pati entre ambdues edificacions, conté a nivell de planta baixa dues finestres emmarcades amb maó. Al primer pis hi ha un balcó, una porta i una finestra emmarcats amb maó, la porta donant accés a una passarel·la bastida amb volta que comunica amb uns dels volums adossats a la masia de la Vila. A les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb maó i l'eixida que també té sortida a la façana principal, sustentada amb un pilar cantoner d'obra vista.