Masoveria de Can Duran
Matadepera

  Vallès Occidental
  Cami de Can Duran, 8
  420

  Coordenades:

  41.60158
  2.03031
  419193
  4605996
  Número de fitxa
  08120 - 351
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1943
  Pedro Pigrau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Parcial (Número 48 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  9261005DG1096S0001JT
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La masoveria de Can Duran és una construcció moderna (1943) que reprodueix l’estructura d’una masia de tres cossos. És de planta rectangular i consta de planta baixa i pis. La coberta és de teules àrabs a dues aigües, amb el carener perpendicular a la façana  principal, orientada a migdia. La composició d’aquesta es fa simètricament a partir d’un eix de verticalitat central  i dos més a cada costat, definits per les obertures. En aquest cas, totes de llinda plana.

  La planta baixa està lleugerament aixecada. El parament és llis arrebossat, amb un petit sòcol de paredat antic.

  Al costat dret hi ha les construccions destinades les tasques d’una antiga finca agrícola i un es guardava els estris i el bestiar. És un edifici rectangular d’una única planta, amb la coberta a dues aigües i el carener paral·lel a les façanes llargues. Destaquen dues grans arcades de punt rodó.

  També destaca una torre de planta quadrangular amb un dipòsit d’aigua a la part superior que agafava l’aigua de pou i amb una bomba es pujava al dipòsit que abastia la casa. També hi ha una bassa que servia per regar els conreus, però actualment s’utilitza com a piscina.

  Dins la finca també hi trobem un gran cedre, davant mateix de la façana principal, una font en desús al seu costat i l'arrencada de la construcció d’una capella, feta pel marit de la senyora Genescà, però que va quedar a mitges.

  La senyora Maria Antonia Genescà Garrigosa ens explica que la finca la van comprar els seus pares a la propietat de Can Duran. Més tard la van parcel·lar, en vengueren el sector més meridional i construïren cinc habitatges pels fills.

  Ballbé (1985) la descriu com la darrera masia construïda a Matadepera, propietat de la família Genescà i Riba; i mostra una fotografia de l’any 1944, quan tot l’entorn eren terres de conreu. Però ja adverteix del canvi que se li acostava, amb un nou Pla urbanístic que preveia la urbanització de la zona.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Volum IV. Catàleg de Béns.

  BALLBÉ i BOADA, Miquel (1985). Masos i pairalies de Matadepera. Matadepera: Caixa d’Estalvis de Terrassa i Ajuntament de Matadepera.