Masia Els Hostalets
Vallcebre

Els Hostalets
    Carretera B-400, km 3'5; trencall a mà dreta direcció Els Hostalets.

Anna Junyent Traserra

Masia de planta baixa, un pis i golfes. Està coberta a dues vessants i el carener perpendicular a la façana orientada a ponent. Les finestres, amb els vorals de totxo, es distribueixen pels murs de migdia i ponent i són de petites dimensions. Els murs de maçoneria estan arrebossats però es conserven en mal estat.

La masia fou construïda al peu del riu Saldes a finals del segle XVIII. Adquirí gran protagonisme a començaments del segle XX quan molt a prop s'hi instal·là l'estació final del Telefèric de l'Espà. En total, aquest telefèric tenia una llargada de 11.7000m. Des dels Hostalets, el carbó provinent de Saldes, era transportat a l'estació de Guardiola de Berguedà amb camions. Fou en aquests moments quan la casa fou reconvertida en hostal, molt actiu gràcies a l'explotació minera i a la proximitat del molí fariner de Boixons.

AAVV (1990). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (IPA). Generalitat de Catalunya.
    CARABASA, Lluïsa (1994). El Berguedà. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, vol. 5. Departament de Cultura Generalitat de Catalunya.
    PICAS, Josep i PRAT, Antònia (2004). Els telefèrics de carbó: Saldes i Vallcebre. Zenobita Edicions.