Mascarella (jaciment)
Perafita

Sector sud del terme municipal
    A 2850 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'150.

Només es conserva la base dels murs i l'interior es troba cobert de vegetació.
    Jordi Compte i Marta Homs

El jaciment de Mascarella està situat entre les masies de Mascarella i les Valls de Mascarella, en un punt lleugerament elevat sobre el rec de Mascarella, al peu de la pista forestal que condueix a les Valls de Mascarella.
    Es tracta d'un edifici completament enrunat del que es conserven els murs de càrrega, i els mitgers, fins a una alçada màxima d'1 metre, tot i que en la major part dels murs és menor. Les restes d'aquests murs, bastits amb maçoneria de pedra i carreus treballats delimitant les cantonades, deixen entreveure una construcció de mitjanes dimensions i de planta rectangular, amb nombroses particions interiors.

Des de principis del segle XIV el mas Mascarella tenia adscrits, en indivís amb l'hereu de la Riera, els masos Valls superior i Valls inferior, algun dels quals, probablement l'inferior, podria correspondre amb aquest jaciment.