Mas Soler
Mediona

S'ha rehabilitat recentment.
    Fitxa ARQ070 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Residencial - cultural - productiu
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edificació de planta quadrangular amb planta baixa, pis i golfes amb coberta a doble vessant de teula àrab i carener perpendicular a la façana. La façana disposa de diverses obertures, totes d’obra, organitzades a patir de tres eixos de simetria, tot i que les de les golfes es troben lleugerament desplaçades. A la porta principal s’hi accedeix a través d’unes escales d’obra, i correspon a un portal amb arc de mig punt. Tant la porta com la resta d’obertures estan emmarcades imitant un carreuat. A banda i banda de la porta trobem dues finestres rectangulars i a l’alçada del primer pis hi ha tres finestres amb un voladís d’obra i teula àrab a cada una d’elles. Les obertures de les golfes són ulls de bou, el central rodó i els dos laterals ovalats.

A la façana nord trobem una galeria horitzontal de tres pòrtics d’arc de mig punt. La façana sud té una composició similar a la principal. Les obertures són d’obra i emmarcades imitant carreuat, trobem un portal amb arc de mig punt amb una finestra a la banda oest i quatre finestres a l’alçada del primer pis, també amb voladís d’obra. A l’est de la porta principal hi ha un rellotge de sol.

El conjunt es troba completament reformat i a nord i oest de l’edifici principal s’adossen altres edificacions de construcció més recent vinculades a les activitats i estades que s’hi realitzen.

També conegut com Maset del Solés o el Solé. Actualment es coneix com Can Vital.

El Mas Soler és una de les masies importants de Mediona, coneguda també perquè hi creixia un roure centenari, ja mort.

Antany El Soler pertanyia als Santacana, originaris de la Quadra d'Orpinell.  Més endavant es van separar tres Santacana: el d'Orpinell, l'originari, el del Soler i el de Sant Joan.

El de Sant Joan es perd quan una Santacana es casa amb el propietari de la masia de Puigcaní, avui coneguda com cal Sabater. El 1864 en Josep Sabater Santacana figura com el primer contribuent del municipi.

El 1863 Magdalena Sabater i Fontanals es casa amb Josep Farreny i Jover d'Igualada. El seu fill, Josep Farreny i Sabater el 1913, com a hereu de les propietats esmentades, es trasllada a viure a la casa pairal de Sant Joan de Conilles.

Al segle XX el Soler pertany a la família Tapbioles, coneguts industrials pelleters.

El 2001 hi  va començar a funcionar, en unes instal·lacions separades, l'Escola Viva, el Roure.  Des del 2019, s'hi ha establert Can Vital, una casa rural que organitza i acull retirs de diferents tipus, amb la intensió de promoure la salut i la medicina holística.