Mas Rosset
Orpí

Mas Rosset. 08787. Orpí
    Es la segona casa que trobem en el camí que mena cap a Santa Càndia des de la BV - 2131.

Fou restaurat als anys 80 del segle XX.
    Jordi Seró i Ferrer. IN SITU SCP

Està situada a peus de la pista asfaltada que baixa des de la BV - 2131 fins a Santa Càndia, és la segona que hi trobem.
    Es tracta d'un edifici de planta rectangular que consta de planta baixa i planta de pis. Els murs estan fets amb carreus de pedra irregular en filades horitzontals i arrebossats. La coberta és a dues vessants ( nord-sud) amb teula àrab. Té un cos annexat de construcció posterior i dimensions més grans que representa una ampliació de l'habitatge, però també espais que tenien ús ramader i agrícola.
    La façana d'ingrés se situa al sud i presenta una senzilla entrada a la planta baixa. A la planta de pis hi trobem una finestra.
    A la façana oest. S'hi poden observar dues finestres a la planta de pis. Cal destacar-hi un cos afegit posteriorment, quan es va construir el lavabo de la casa. Al nord de la façana, hi trobem el cup de vi. La façana nord, no presenta cap element d'interès.
    La façana est, presenta un cos de dimensions més gran al principal, i representava una ampliació de l'habitatge, però també noves estances per als usos ramaders i agrícoles. Els materials i la tipologia constructiva és la mateixa que la del cos principal. En les façanes d'aquest cos solament podem destacar-hi la presència de finestres.

La podem situar entorn de 1810, i sempre ha estat habitada per la família Valls. Cinc generacions de la família Valls han viscut a Cal Masrosset, concretament fins a l'any 1973 quan la família es trasllada a Capellades, període a partir del qual seguiran sent propietaris del mas i cuidant-se de l'hort i la masia tot i no viure-hi.
    Existeix un estudi força ampli sobre la vida en aquesta masia realitzat per una periodista de Can Bou, l'Anna Valls, i que es pot consultar a l'ajuntament. Un estudi fet a través d'entrevistes a membres de la quarta generació de la família Valls sobre el dia a dia i la quotidianitat dels habitants d'aquesta casa.

Valls, Anna. Treballs de seguiment historiogràfic del municipi d'Orpí (sense publicar).