Mas Rodó 1
Mediona

Destruït per l'activitat agrícola
    Fitxa PAP020 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    3987 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

En una prospecció de P. Giró als anys 50, després que un veí l’alertés per visitar uns camps acabats de roturar, es van observar restes de lloses que formaven part de diversos enterraments en cista, d’època medieval i de les que es van recuperar ossos de tres inhumats. L’amo del tros afirmà que al llarg dels anys les troballes d’inhumacions s’havien anat succeint arribant a la cinquantena.

En aquell moment no es van recuperar restes d’aixovar que permetessin acotar la datació de la necròpoli. De fet prospeccions posteriors del propi Giró, de Josep Gallart o durant les tasques d’actualització de la carta arqueològica van confirmar la localització de noves lloses. Per tant tot sembla indicar que es tractaria d’una necròpoli important d’època medieval.

Jaciment conegut des de inicis del segle XX. Les primeres informacions les dona P. Giró en les seves anotacions de camp de l’any 1951, quan el Sr. Torruella l’avisa per anar a prospectar uns camps roturats. D’ençà s’han fet altres prospeccions a la zona per  membres de l’Associació d’Estudis Científics i Culturals de Mediona.