Mas Quadrell

Camí de la Fita (prop de la Riera de Vallcarca)
    Penya Riscla. Camí de la Fita (prop de la Riera de Vallcarca)

XVI-XX
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Conjunt d'edificacions conformat per una masia, com a element principal, i nombroses instal·lacions annexes destinades a usos agropecuaris.
    La masia o edifici principal, consta de dos nivells d'alçat (pb + 1p) i presenta una coberta a doble vessant, de teules. Cal dir que, malgrat respondre als paràmetres habituals de l'arquitectura rural i popular, aquesta construcció mostra una ordenació regular dels elements arquitectònics que la conformen. És possible, doncs, establir mínimament els eixos de la seva composició. La porta d'accés que se situa aproximadament en el centre del frontis, està conformada per un arc de mig punt adovellat i per brancals realitzats amb carreus de pedra. Aquesta obertura apareix flanquejada per finestres rectangulars amb reixes semicirculars, que apliquen els models freqüents en l'arquitectura sitgetana d'àmbit urbà del segle XIX. Completa la planta baixa una mena de sòcol de pedra o pedrís que recorre la seva part inferior. Pel que fa al pis superior, les obertures existents corresponen a finestres rectangulars, de diverses mides, en conjunt força reduïdes.
    A la banda dreta d'aquesta façana s'identifica un cos de major alçada (ja que inclou un nivell de golfes) que disposa en la seva planta baixa d'un gran finestral i d'altres obertures rectangulars en els pisos superiors. Destaca la presència d'un petit escut de pedra que consta d'una creu grega emmarcada en una orla. Finalment, convé assenyalar que tot aquest frontis, en el seu conjunt, presenta el parament arrebossat i emblanquinat.
    A la banda esquerra de l'edifici principal s'identifica una construcció secundària, amb parament irregular de pedra vista sense arrebossar, i conformada per diferents volums que denoten una formació dilatada en el temps, resultat de l'adaptació a les necessitats de cada període. De la mateixa manera, a la part posterior de la finca se situa la masoveria i un nombrós conjunt d'annexes que inclou corts, corrals i altres instal·lacions per al bestiar, així com magatzems i un forn de coure pa.
    Per finalitzar, convé fer menció d'alguns elements mobles, de caràcter rústic, que s'identifiquen entre les diferents construccions i que poden tenir certa vàlua, com algun carruatge i piques de pedra, entre d'altres.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest conjunt disposa del tipus de protecció III. Els edificis estan catalogats com a tipus C.
    Aquesta masia també figura en les disposicions del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal com a edificació rural que s'ha de reconstruir i rehabilitar, sempre respectant els volums existents i sense alterar la composició original.

A tall d'anècdota, es fa constar que Josep Soler i Castro i el seu fill, Soler i Tasis, creien que el pintor Josep Mirabent i Gatell, havia nascut al mas Quadrell l'any 1833; dada que, segons l'historiador Ramon Planes, no és possible assegurar.

COLL, I. (1982) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11989
    PLANES, R. (2004) "Llibre de Sitges". Sitges