Mas Pol o Can Maspoch
Palafolls

    Maresme
    Carrer Can Pol, 56
    Emplaçament
    Veïnat de les Ferreries

    Coordenades:

    41.668351
    2.744097
    478697
    4612986
    Número de fitxa
    08155 - 126
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08154A008000110001UO
    Autoria de la fitxa
    Àlvar Saez Puig

    La casa actual es va reformar als anys seixanta del segle passat, només es va aprofitar alguna paret mestra, per tant, de l'edifici anterior no en podem veure cap element. Del record dels propietaris actuals hi havia una sitja i al menjador una capelleta tipus fornícula a la paret amb una imatge de Sant Isidre.

    L'edifici actual té diversos cossos. Destaca la part residencial amb planta baixa, primera planta i sostre a dues aigües.

    Hi ha davant de la façana principal l'antiga era. Hi ha força exemples de portes amb arc rebaixat i alguna finestra amb arc de mig punt. Totes de nova fàbrica. 

     

    Segons Salicrú (2018) la primera informació que tenim de la casa és de 1789 quan Fèlix Maspoch Matheu, treballador, capbrevava una casa amb hort i tros de terra dos jornals de bou que havia estat del Mas Clapers. 

    Fèlix es va casar amb Teresa Reig Soler, i al mateix dia del 1768, la mare d'en Fèlix, Teresa, es va casar en segones núpcies amb el pare de Teresa Reig Soler, Miquel Reig, també vidu i propietari de can Reig de Sant Genís. Era un cas bastant comú, que pares vidus acordèssin casament seu i el del fill o filla de cada un d'ells.

    Al llibre d'"Apeo" del 1818, el marit de Margarita Maspoch, Francesc Pol actuant en nom d'ella declarava tenir una casa i 1,33 "fanegas" de terra.

    El 1880 Damià Pol Maspoch heretava de la seva mare, Margarita Maspoch Reig, segons el seu testament fet davant el rector de Sant Genís el 6-12-1854, la casa i una peça de dues quarteres, valorades amb 1.500 pessetes.

    L'any 1918 Josep Pol Bassedas va fer testament i deixava la legítima als seus dos fills, Dolors i Manel Pol Serra, de 2.500 pessetes.

    Ramon Pol Ribas, nascut el 1912, va pagar de legítima 10.000 pessetes al seu únic germà que havia quedat, en Casimir. Els altres dos germans Enric i Joaquima havien mort joves; Joaquima va morir d'un infart quan era treballant a la SAFA de Blanes a conseqüència d'un bombardeig durant la Guerra Civil.

    La dona d'en Ramon, l'Enriqueta, fins que es va casar vivia a can Sèndich; els seus dos germans, solters, van anar de grans a viure a can Pol també.

    - BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc. 

    - SALICRÚ SISCART, Xavier (2018). Cases amb era i quintana: les masies de Palafolls i la seva gent, s. XIV-XX. Palafolls. Edicions del Roig.