Mas Palomas
Castellfollit del Boix

Des de Castellfollit agafar el camí de Vidales i seguir el camí direcció nord fins la finca

XVII-XX
    L’any 1920 va ser restaurada
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Mas Palomas és una edificació d’origen modern que al segle XIX fou enderrocada per edificar la que es conserva actualment. De l’antiga edificació es van conservar i incorporar en la construcció alguns elements decoratius en finestres, una llinda de finestra amb l’any 16X0 gravat, o la boca de l’antic forn de pa amb l’any 1754 gravat a la pedra. El mas està format per dos cossos principals amb un pati interior tancat per un baluard amb el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat. El cos situat més a llevant és de planta rectangular amb la coberta a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal, orientada al sud-est. Consta de planta baixa i pis. Al frontis presenta una composició molt simètrica. A la part central de la planta baixa s’hi obra el portal d’arc de mig punt adovellat amb una finestra al damunt amb la llinda decorada per una succió d’arcs conopials. A l’interior d’aquest cos en destaquen alguns marcs de porta amb el brancals i la llinda de pedra ben escairada. Adossat a la façana sud-oest hi ha una gran torre de planta quadrada i emmerteladal. Consta de planta baixa i pis. L’accés, d’arc rebaixat, s’ubica a la façana sud-oest. Al costat de la porta d’accés hi ha una finestra amb llinda de pedra amb l’any 16X0 gravat. Les dues finestres a l’alçada del primer pis estan emmarcades per un arc conopial amb els brancals esculpits. Al costat d’aquest cos hi ha un antic cup de vi reconvertit en cisterna d’aigua. A l’entorn del mas hi ha edificacions posteriors relacionats amb el procés productiu de mas com coberts, pallers, corrals i estables.

Apareix en els fogatges de 1553 Bernat Palomes de la parròquia del terme de Grevalosa. Al segle XIX l’antiga masia va ser enderrocada i al damunt s’hi va edificar l’actual. Antigament Mas Palomas era una de les grans propietàries de Grevalosa, de la qual hi depenien: Cal Caretí, Les Barqueres, Cal Meix I, Cal Meix II, Mas de Bosch, Cal Ramon, Cal Pessarrodona, Cal Cos, L’ermita de Sant Marc i Mas Moblella.