Mas Lladó
Castellfollit del Boix

Plana del Lledó. Oest de Grevalosa
    Carretera de Castellfollit a Castellar

Enderrocada i coberta de vegetació
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Mas Lladó era un antic mas situat dins la propietat del Mas Pubill, al peu de la carretera que mena de Castellfollit del Boix a Castellar. De l’antic mas es conserven diverses estructures muraries que delimiten diversos cossos o dependències construïdes amb pedra irregular i argamassa. En destaca la part superior (planta pis) construït amb tapia i amb cornisa de lloses planes. Segons el que en resta dempeus i imatges antigues, era una edificació de planta baixa i pis amb alguna galeria porxada. Actualment en destaca una de les parets de llevant amb un finestral de llinda plana i ampit de pedra i un gran arc de mig punt adovellat a la planta baixa de la façana de migjorn. Segons la fitxa de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya es conservaven dues dates gravades. Una d’elles en un pilar amb l’any 1776 i una segona a la llinda d’un finestral amb l’any 1756.

L’inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya va realitzar l’última revisió l’any 1993. En aquest moment tenia alguns enderrocs però conservava tota l’estructura dempeus. Actualment la pallissa ha estat habilitada i reformada com a vivenda.

Tot i que les dates existents relacionades amb el Mas Lladó són de mitjans del segle XVIII possiblement, l’origen del mas o bé de la família sigui més antiga ja que en els fogatges de l’any 1553 apareix Bernat Ledo del terme de Grevalosa.