Mas Pagès
Mediona

Al nord est del nucli urbà, a la Masia de Mas Pagès
    A l’oest de la urbanització la Font del Bosc i el camí de mas Pagès

Bona part de l'edifici està enderrocat i no es conserven els forjats.
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Edificació de grans dimensions formada per diferents cossos, actualment parcialment ensorrada. Es conserva bona part de la façana principal del cos de ponent, el que permet observar que l’edifici tenia planta baixa i dues plantes. La construcció està feta amb murs de maçoneria i encara manté l’arrebossat exterior. Les obertures són rectangulars, a excepció de les portes de la planta baixa, rematades amb arc de mig punt i les finestres de la segona planta, també amb arc de mig punt.

Adossat a l’est i encara més malmès que l’anterior hi ha un altre cos, fet amb pedra, alguna carejada. Encara s’observen altres restes d’edificacions però estan en un avançat estat ruïna i cobertes de vegetació.

L’heretat de Mas Pagès és una de les més antigues del terme de Mediona i ha pertangut al llinatge dels Castellví al menys des de mitjans del segle XV.  Aquesta sembla ésser la data de construcció del primitiu maset Vell de Mas Pagès. Les ruïnes actuals, són del segle XVIII propera a la original. Fou abandonada als anys '70 del segle XX.

Dels 30 focs enregistrats a Mediona al fogatge de 1497 apareix un Pere Castellví del Mas Pagès. Al fogatge o cens de població de l’any 1515 hi figuren novament, Pere i Antoni Castellví. L’any 1536 consta en Pere Castellví com a propietari del Mas Pagès. Segons els registres parroquials dels feligresos que es confessaven anualment, unes dotze persones s’aixoplugaven a Mas Pagès, la masia era no només com una unitat d’explotació agrícola sinó l’eix vertebrador de la família tradicional catalana. Dos germans del Mas Pagès, Sebastià i Jaume Castellví, foren assassinats al gener de 1612.

Al cadastre del 1717 un  Francesc Castellví declara ser propietari del Mas Pagès i posseir 65 ha

A finals del segle XIX/inicis del XX la finca de Mas Pagès fou venuda a Quintí Gili Poch e Ginoles.  La família Gili ven Mas Pagès (finals dels 1960) a “Juvé & Camps"