Mediona

A l’est del Torrent de Mas Pagès, entre aquest, el mas i el bosc del mateix nom.
    Al nord del nucli urbà, al nord oest de Mas Pagès.

XVIII – XX
    Enderroc del sostre.
    Fitxa ARQ087 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    La UNESCO declara el dia 28/11/2018 Patrimoni cultural immaterial l’Art de la pedra seca: Coneixements i tècniques.

Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Construcció de pedra seca aèria i aïllada de planta circular d’uns 2 m de diàmetre interior. La porta, orientada a sud, fa uns 0.55 m d’amplada i està definida per una llinda plana, és a dir un gran bloc de pedra recolzat en les parets laterals. Aquests murs d’uns, 0.80 m de gruix sostenien la coberta, que correspondria a una falsa cúpula feta per aproximació de filades. Conserva una paret de planta circular i uns 1.20 m d’amplada, adossada a un lateral, que es va ampliant cap el lateral dret.

Aixecada al mig d’una zona boscosa, té la coberta parcialment ensulsida i es troba envoltada de marges de pedra seca.

Fitxa (de barraca) número 17863 de la Wikipedra.

És difícil determinar la cronologia exacte de les construccions de pedra seca, ja que no se'n coneixen documents. La hipòtesi més raonable situaria la gran expansió d'aquestes construccions entre finals del segle XVIII i a la primera meitat del segle XIX.