Mas Les Planes
Santa Eulàlia de Riuprimer

Vessant nord del Serrat les Comunes

Pilar Camañes

Les Planes és un mas situat a la vessant nord-est del Serrat del les Comunes, orientat est-oest i amb la façana principal a l'oest. És un mas de factura senzilla, el cos principal és de planta baixa i dos pisos, amb la teulada a dues aigües i orientada nord-sud. La porta principal és a partir d'un arc rebaixat amb una pedra central on es llegeix:
    [VICENS NOGUE-
    RA FECIT
    ANY 1808 LSPS]
    La inscripció va acompanyada d'una creu de terme. El cos central de l'edifici està complementat d'altres construccions annexes.

L'origen de la casa s'ha de remuntar com a mínim fins al segle XVIII, segons les dades disponibles. En la llista dels joves de Santa Eulàlia de Riuprimer i masos circumdants que van morir durant el període 1936-1939, mobilitzats al front de guerra, apareix el nom d'un jove del mas les Planes, Josep Corretja Guiteras.

ALIBERCH. T. et al. (2005). Santa Eulàlia de Riuprimer : la terra i la gent al llarg de la seva història direcció: Antoni Pladevall ; coordinació: Pere Casas, Vic.