Mas Les Planes
Santa Eulàlia de Riuprimer

Vessant nord del Serrat les Comunes

Pilar Camañes

Les Planes és un mas situat a la vessant nord-est del Serrat del les Comunes, orientat est-oest i amb la façana principal a l'oest. És un mas de factura senzilla, el cos principal és de planta baixa i dos pisos, amb la teulada a dues aigües i orientada nord-sud. La porta principal és a partir d'un arc rebaixat amb una pedra central on es llegeix:
    [VICENS NOGUE-
    RA FECIT
    ANY 1808 LSPS]
    La inscripció va acompanyada d'una creu de terme. El cos central de l'edifici està complementat d'altres construccions annexes.

Un cop passat el pont de Santa Eulàlia direcció sud, es deixa el carrer nou a la dreta i es prossegueix per l'esquerra fins a creuar, per un pas, la riera de Muntanyola. Tot seguit es segueix per la dreta per un camí en pendent fins al mas les Planes.

L'origen de la casa s'ha de remuntar com a mínim fins al segle XVIII, segons les dades disponibles. En la llista dels joves de Santa Eulàlia de Riuprimer i masos circumdants que van morir durant el període 1936-1939, mobilitzats al front de guerra, apareix el nom d'un jove del mas les Planes, Josep Corretja Guiteras.