Mas Jordà o Mas Jordà Moresch
Palafolls

Camí can Jordà, s/n
    Veïnat de Sant Lluís

XV
    Àlvar Sáez Puig

El mas Jordà actualment està dividit en dos habitatges, un a la part d'orient i l'altre a la part de ponent. Aquest últim té l'entrada principal que havia estat del mas. Hi podem veure un portal adovellat amb brancals i algunes finestres amb llinda recta, i una a la façana de ponent amb rebaix gòtic a la llinda.

El mas va absorbir, al segle XVII, el mas Pinell.

L'edifici té teulada a dues aigües, primer pis i planta baixa. La façana principal està dividida en dues parts: la part oriental arrebossada i pintada amb color blanc mentre que en la part occidental es percep, en gran manera, la pedra vista.

Segons Salicrú (2018) les primeres dades del mas són de 1415 quan Elisenda, vídua de Pere Jordà Moresch, i Margarita, dona de Francesc Jordà Moresch, àlies Parera, devia a Francesc Parera, de la Vilanova, sis lliures de les dinou restants del dot de 40 lliures de la Margarita.

El 1502 Eulàlia Jordà Moresch, propietària del mas, declarava al capbreu al vescompte de Cabrera.

El 1585 Pere Jordà Moresch declarava tenir un bon nombre de propietats.

Al següent capbreu que tenim dels Jordà de 1681, capbrevaven diverses peces i el mas Pinell, abans Cardona.

El 1733 Francesc Jordà Moresch anomenava hereva a la seva filla Anna, que es casava amb Josep Vinyes. Francesc, el 1735, va fer capbreu al Priorat de Rocarrossa.

El 1795 Gertrudis, vídua en primeres núpcies de Francesc Vinyes Jordà Moresch, ara casada amb Salvador Rovira, capbrevava unes quantes peces.

Als padrons de 1866 i 1880, els propietaris ja no vivien a la casa, i comencem a trobar famílies de masovers: aquells anys els Martori, el 1891 als Batlle Mercè, el 1924 la família Mercades Vinyoles, en 1930 el Joan Tresserres Saurí, i en 1936 els García Urrea que havien comprat la casa el 1932.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.