Mas Joan
Sant Julià de Vilatorta

Mas Joan
    A llevant del P.K. 3,1 de la carretera BV-5202.

Virgínia Cepero González

Es tracta d'un conjunt arquitectònic format per una gran masia i la seva cabana. La masia està composta per dos cossos adossats de planta rectangular. És construïda amb pedra lligada amb morter,i l'acabat de coberta és amb teula ceràmica aràbiga.
    El cos principal consta de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és a dues vessants asimètriques, una pendent més allargada que l'altre, amb el carener paral·lel a la façana. Aquesta, orientada a migdia, presenta un portal rectangular i obertures de pedra treballada. A la façana lateral, a la planta pis, hi ha una galeria amb arcs de mig punt.
    Al lateral, se li adossa l'altre cos, que consta de planta baixa, planta pis i golfes. La coberta és a dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana. Presenta un altre portal rectangular i obertures de pedra treballada.
    A migdia, annexada a la masia, hi ha una cabana reformada i reconvertida en vivenda. Està construïda amb pedra basta lligada amb morter de calç, i l'acabat de coberta és amb teula ceràmica aràbiga. La planta és amb forma de "L". Consta de planta baixa i semisoterrani. Una part de la coberta és a dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana, l'altre part, és a tres vessants, amb el carener paral·lel a la façana. Algunes obertures són fetes amb pedra, i d'altres amb la llinda de fusta.

Tot i que no apareix al Nomenclàtor de la província de Barcelona del segle XIX, segons les dates que apareixen inscrites als diferents elements de la casa, fou construïda al segle XVIII: l'any 1720 al pilar, l'any 1740 al coll del pou, l'any 1776 a la llinda del balcó i l'any 1796 a la llinda del cobert.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1986). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - H. M. TALLER D'ARQUITECTURA I CONSTRUCCIÓ S. L (2010). Catàleg de masies i cases rurals. POUM. Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta. Sant Julià de Vilatorta.