Mas Guinardeu
Vacarisses

Camí de l'Obac, sortint de la Barceloneta a uns 800 m trencall en direcció S-E i continuar 1 km

XVI-XIX
    En ruïnes, cobert de vegetació
    Torreblanca 2000 (promotora de la urbanització Torreblanca II)
    Jordi Piñero Subirana

Ruïnes d'un antic mas, situades arran d'un cingle per on baixa un torrent per un espectacular salt d'aigua. Es tracta d'un mas de dimensions modestes que ha conservat les característiques constructives tradicionals. Se'n conserven bona part de les parets exteriors (de pedra lligada amb morter) fins a una alçada d'uns 5 metres. La casa és de planta més o menys quadrada, i pràcticament no té obertrues, excepte una porta que s'insinua a la façana nord i un forat que possiblement corresponia a una finestra. Al costat est conserva l'estructura d'un cup amb la seva corresponent boixa. A la part sud es conserven estructures de possibles coberts adossats a la casa. L'interior de la construcció i l'entorn immediat es troben totalment coberts per la vegetació.

L'any 1597 aquest mas era conegut amb el nom de Gorneras o Gomeras i el seu propietari era Joan Gili, àlies Guinardeu. El succeí el seu fill Jacint (1634) i, més tard, la seva filla, Maria Anna Gili, casada amb Pere Angla. El 1697 Maria Anna va vendre el mas Guinerdeu a Josep Torres, propietari del veí mas Torra, el qual va conrear les terres del Guinerdeu fins el 1725. Aquest any el van vendre a Miquel Pujolar i Buada. Els Pujolar vivien al mas Boada, de Rellinars, on també hi tenien un forn de vidre i eren, a més, uns grans propietaris, amb terres també a Vallhonesta. L'any 1727 el mas Guinerdeu era habitat per un masover. L'any 1759 tornava a ser propietat dels Torres, concretament de Francesc, fill de Josep, que l'havia comprat de nou.

VALLS i PUEYO, Joan (1996). "El mas Guinardeu", Balcó de Monstserrat, núm. 329 (gener)