El 10 d’agost de 1401, el notari Pere Vadell, rector de Sant Joan de Matadepera, signa una venda feta per Jaume Escayola, Romia la seva muller i Gabriel Escayola, llur fill, a Antic Gabí, de la parròquia de Sant Joan de Matadepera, del mas Escayola el qual tenen pel monestir de Sant Llorenç del Munt, a cens d’una quartera de forment pagadora per Sant Pere i Sant Feliu del mes d’agost i un parell de gallines per Nadal. El preu fou de 205 maravedís (CCV m).
El 23 de novembre de 1456, Precari de Joan Ripoll, notari de Barcelona i procurador de fra Lluís Manuel de Cruïlles, Abat del monestir de Sant Benet de Bages, administrador del monestir de Sant Llorenç del Munt a Antic Gabí de la parròquia de Sant Joan de Matadepera del mas Gabí de dita parròquia, el qual té per dit monestir de Sant Llorenç del Munt. També d’una peça de pertinences de dit mas, anomenada plana del Gabí, en el torrent de les Planes. També del mas Escayola. Les quals terres té a cens d’una quartera i mitja de forment, pagadora al mes d’agost de set focs i dues gallines per Nadal i delme.
L’any 1985, Miquel Ballbé, acompanyat de Joan Bosch, coneixedor del lloc exacte on s’alçava l’antic mas, descobreix les restes dels murs i de teules àrabs, coberts per la vegetació. Amb els seus amics, Andreu Vilanova i Manel Astals netejaren la zona i n’excavaren una part deixant al descobert una habitació, localitzada durant la visita amb motiu de la realització del Mapa de Patrimoni.