Fons documental de l'Arxiu General de la Diputació de Barcelona referent al municipi de Matadepera
Matadepera

LLEI 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català (DOGC núm. 1807, d'11.10.1993).
    LLEI 10/2001, de 13 de juliol, d’arxius i documents (DOGC núm. 3437, de 24.7.2001).
    Científic/Cultural
    Diputació de Barcelona. Rambla Catalunya, 126 08029 Barcelona
    Jordi Montlló Bolart

L’Arxiu General de la Diputació de Barcelona conserva la documentació generada per la Diputació de Barcelona com a resultat de l’exercici de les seves activitats i funcions. La Diputació de Barcelona ofereix suport tècnic, econòmic i tecnològic als ajuntaments, perquè puguin prestar els serveis locals adreçats a la ciutadania. Aquesta assistència i cooperació amb els ajuntaments queda reflectida en la documentació conservada a l’arxiu. En el cas del Municipi de Matadepera, la documentació més antiga fa referència als camins veïnals (1855) i a la millora de les seves carreteres i obres públiques. També es troba documentació referent a la restauració d’edificis: Monestir de Sant Llorenç del Munt i l’Església de Sant Joan de Matadepera, subvencions, convenis, etc.

Alguns dels documents que s’hi poden consultar són els següents:

Aprovació de l’itinerari general dels camins existents en els termes municipals del partit judicial de Terrassa; hi consten el nombre de camins, l’estat en què es troben, la longitud i l’amplada (1855). Plànol d’un tram de la carretera de Matadepera a Sant Esteve de Castellar i Sant Feliu del Racó, signat per Arturo Vilanova (1893). Expedients de construcció de varis trams del Camí veïnal de Terrassa a Talamanca, del tram de Matadepera al Coll d’Estenalles, des de l’any 1891, o del Pontó de Cantarelles al Coll d’Estenalles el 1901. Expedients referents a avantprojectes amb croquis (1954), projectes i intervencions previstes pel monestir de Sant Llorenç del Munt (1985, 1987, 1988) inclou plànols i fotografies. Memòries enviades pel secretari de l’ajuntament d’acord amb el reglament de funcionaris municipals de 23 d’agost de 1924. Projecte de la Companyia RIEGOS Y FUERZA DEL Ebro, S.A., per establir una línia de 6.000 v. per a subministrament de l’estació transformadora “Materiales para obras” situada al municipi de Matadepera (1925). Projectes d’obres i esborranys del sinformes sobre els projectes d’obres de reforma, permisos i inspeccions d’edificis i carrers (clavegueram, abastament d’aigua, edificis escolars). Projecte de construcció d’un pont sobre la riera de les Arenes, a Matadepera, signat per l’enginyer Pio Fernàndez Segura (1963). Pla parcial d’ordenació urbana, tramitacions i resolucions respecta als plans de zones urbanitzables de Matadepera de l’any 1967. Pla parcial d’ordenació del sector denominat Can Torres, signat per l’arquitecte Juan B. Estevan Llagaria (1970). Projecte del Pavelló guarderia del Parc Natural (1970). Pla parcial d’ordenació de l’ampliació del sector anomenat de Les Pedritxes (1971). Pla parcial d’ordenació de la zona denominada Pla de Can Robert signat per l’arquitecte Camilo Pallàs Arisa (1972). Proposta d’instal·lació d’un safari-parc a la finca Can Robert (1972). Delimitacions entre els termes municipals de Matadepera, Terrassa, Castellar del Vallès i Sabadell (1980). Obertura de pistes forestals a la finca de la Barata (Parc de Sant Llorenç del Munt), de 1982. Subvencions per a l’obra de condicionament del consultori mèdic municipal (1982). Convenis i subvencions entre l’Ajuntament de Matadepera i la Diputació de Barcelona en relació al projecte de “Centre de Recerca de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac, secció Matadepera (1983). Dictàmens i mocions de proposta de l’adquisició a Josep Maria de Quadras i Caralt de part de la finca de Sant Llorenç del Munt (1983). Avantprojecte per la construcció d’un camp de golf i de la pista poliesportiva (1984). Ampliació del cementiri (1985) amb documentació fotogràfica o la urbanització de la plaça del Casal (1988) amb documentació fotogràfica.

Informació facilitada per l’Arxiu General de la Diputació de Barcelona.

L’Arxiu General de la Diputació de Barcelona està ubicat al recinte de la Maternitat de les Corts (Barcelona), construït al segle XIX per acollir infants abandonats i mares solteres. L’obra es deu a l’arquitecte Camil Oliveras. L’any 1890 s’inicià la construcció del Pavelló de Lactància, i el 1891 el de Desmamats. El 1893 l’espai dedicat a la bugaderia, actualment seu de l’Arxiu General fou rehabilitat per l’arquitecte Norman Cinnamon.

L’Arxiu General conté bàsicament la documentació generada per la institució en relació amb els municipis catalans des de 1830 fins als anys seixanta del segle XX i la ingressada per entitats i persones privades. I també custòdia documents textuals, fotogràfics, audiovisuals, cartogràfic i material sonor i gràfic que s’organitza segons el quadre de fons documental següent:

• Administració local (són els fons generats per entitats públiques que integren l’administració local, des de la Diputació de Barcelona [1822]-...; Diputació Provincial de Catalunya [1812 – 1822]; Junta Provisional de Catalunya [1820]; Junta Superior Governativa de Catalunya, [1835] i Mancomunitat de Catalunya [1914-1923/1925]).
    • Entitats dependents o vinculades de la Diputació de Barcelona (Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica en Teixits de Punt de Canet de Mar [1922-2009]; Escola Superior d’Agricultura de Barcelona; Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; Patronat de la Muntanya del Montseny; Consorci de Comunicació Local, etc...
    • Institucions de caràcter local d’àmbit provincial i autonòmic (Casa de la maternitat [1853-1988]; Junta de Carreteres [1847-1874]; Junta d’Armament i Defensa [1836-1837]; Comissió de Carreteres [1834-1843]; Casa de la Moneda [1843-1847] o la Comissió Hospitals Militars [1823-1825], etc...
    • Fons Generats per la Generalitat de Catalunya (Segona República [1931-1938].
    • Fons Privats, generats per persones, famílies, empreses, etc. ( Lola Anglada i Sarriera, Família Junyer i Canals, Antoni Gallardo i Garriga, Emili Juncadella i Vidal, Josep Maria Soler i Coll, Día Gráfico, etc.
    • Col·leccions o conjunts inorgànics de documents reunits i ordenats, independentment de la seva provinença.