Mas els Agullons
Mediona

Al camí de Sant Joan de Mediona als Agullons, als sud del torrent de Secabecs.

Fitxa ARQ074 del Catàleg de béns a protegir del POUM
    Residencial - productiu
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Masia de planta rectangular que té adossades diferents edificacions per la banda de llevant i que a ponent, separats de la construcció principal també disposa de diferents coberts.

És una construcció de maçoneria que en alguns punts encara conserva l’arrebossat original. Consta de planta baixa, pis i golfes amb coberta a dues vessants de teula àrab i carener paral·lel a la façana principal. El ràfec està decorat amb una imbricació de rajol i teula ceràmica.

L’edifici conserva un pati frontal, delimitat per un mur perimetral de maçoneria amb una porta d’obra amb arc de mig punt. En origen possiblement seria més gran però la construcció de diversos annexos emmascara les seves dimensions.

L’accés a l’edifici principal es fa per una porta adovellada de pedra carejada i motllurada definint un arc de mig punt, amb una inscripció a la clau. En ella es pot llegir 1843 gravat dins un cartutx ovalat.

Les obertures són d’obra rectangulars i algunes d’elles estan reformades. A la planta baixa a banda del portal hi trobem una finestra a l’extrem nord. Just per sobre aquesta finestra, a l’alçada el primer pis, hi havia un balcó de majors dimensions en origen, ara lleugerament transformat. També hi ha dues finestres rectangulars d’obra, i dues més de petites dimensions a les golfes.

A la façana principal hi ha adossat un contrafort a migdia.

Els Agullons surten citats l’any 1432 quan Pere Gomar dels Agullons va traginar a lloms d'una mula dues campanes per a l’església del Castell junt amb en Jaume Vich, de Cases Sobiranes (actual Can Vich), Pere Santacana del Soler i Francesc Masó de Sant Joan de Conilles.

Se sap també del matrimoni entre Joana Torrents dels Agullons amb l’hereu de Puiggomar, Sebastià Sans el 1513. Encara al segle XVI el fogatge de 1578 esmenta el mas entre les edificacions agrupades a la zona de Sant Joan de Conilles.

La següent noticia la tenim al segle XVIII, en concret el 13 de Juny de 1713,  Pere Joan Torrents, pagès dels Agullons cedeix l’alcaldia a Miquel Pujó, del Coll Roig (avui Cal Maristany)

Tres anys mes tard, el cadastre realitzat al terme esmenta que Joan Torrens té una casa habitada a la peça de la La Plana i en detalla les característiques de la propietat.

Tanmateix bona part de l’edificació actual respon a una construcció del segle XIX, tal com mostra la llinda de la porta. Aquesta s’ha de vincular al creixement del municipi entre finals dels segle XVIII amb l’extensió de la vinya per la producció d’alcohol per exportar a Holanda i Amèrica. Aquest creixement es consolidà durant el segle XIX amb l’augment del preu del vi, degut a l’arrasament de les vinyes franceses per la fil·loxera

A inicis el segle XXI la propietat és venuda a una nova família que hi estableixen un negoci de cervesa artesana, que organitza amb l’Ajuntament la Mostra de Cervesa Artesana el municipi.