Els Agullons
Mediona

A ponent del nucli urbà, entre el Mas Soler i el Serrat del Menut.
    Al camp dels Agullons.

IV-XI; XIV-XVI
    Dolent
    Part dels punts on es localitzen les restes, sobretot la necròpoli, possiblement s’han perdut per l’activitat agrícola.
    Fitxa PAP043 del Catàleg de béns a Protegir del POUM.
    4115 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

L'àrea del jaciment abraça diferents sectors d'erm situats al sud-sudest de la Masia dels Agullons i que inclou tres zones, identificades com A, B i C. Els indrets estan relacionats cronològicament i estructuralment, però la seva individualització obeeix a les diferents fonts (escrites i orals) a les que s'ha tingut accés, excepte en el cas del sector C.

El Sector A està en terrenys ocupats per bosc de pi blanc i matollar, antigament conreats (vinyes), el sector B també és una zona de bosc i matollar. Per últim el Sector C són camps de conreu aterrassats, al NE de les runes d'una construcció indeterminada.

Les troballes inclouen tres enterraments fets amb caixa de lloses, amb blocs de pedra als laterals i coberta però no a la base. En una de les tombes es va poder identificar un infant de 6-7 anys. Els enterraments se situen en un ampli horitzó cronològic, entre època tardoromana i l’Alta Edat Mitjana. Tot i les troballes no s’ha pogut identificar de forma clara la ubicació de la necròpoli, i durant els presents treballs tampoc s’han localitzat les tombes ja identificades prèviament.

Fruit de les prospeccions dels anys ’80 per membres de l'AECC de Mediona es van fer noves troballes, com una tomba al sector B, avui arrasada.

També destaca un altre indret, possiblement un lloc d’habitació on s’observen diferents restes en superfície (murs i dependències) així com restes de cultura material com teules, morter o fragments ceràmics que podrien ser de la baixa edat mitjana. Durant les tasques del present mapa l'accés a la zona era complicat, degut a l'abundant vegetació i per tant no es van poder observar les estructures esmentades.

En resum, els Agullons és un jaciment composat per una necròpolis de tombes tipus "cista de lloses", d'època tardoromana-alt medieval i les restes d'un hàbitat de probable origen medieval.

El jaciment està composat per tres indrets separats fisicament entre si.

Es van fer noves troballes  fruit de les prospeccions fetes els anys '80 per Josep Gallart i Romeu (membre de l'AECC de Mediona).

ALMAGRO BASCH, M.; SERRA RÀFOLS, J. de C.; COLOMINAS ROCA, J. Carta Arqueològica de España. Barcelona. Madrid: CSIC/ Instituto Diego Velázquez, 1945. p.140.

ROMANÍ GUERRA, A. "Paletnologia de la comarca de Capellades". Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. Any XXVI, , p.91-92 i làmina XIII.