Mas el Savell
Tona

    Osona
    Emplaçament
    Al sector del Verinal, tocant a la depuradora municipal.
    552,5

    Coordenades:

    41.8623
    2.2403
    436948
    4634767
    Número de fitxa
    08283 - 220
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Gòtic
    Modern
    Renaixement
    Barroc
    Segle
    XII, XVI, XVIII
    Any
    1197,1562
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Cr-09 Mas El Savell. BCIL Tipus A.
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VII. Catàleg de masies i cases rurals. Ed-43 El Gelec. BCIL Tipus A.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 24435
    Accés
    Fàcil
    Residencial - productiu
    Titularitat
    Privada
    002307300DG33F0001WJ
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

    El conjunt del Savell està constituït per l'edifici del mas, els coberts destinats a usos agrícoles, l’era davant de la casa, i un clos tancat. Al voltant, la finca s’estén amb altres volums destinats a magatzems, garatges i coberts agrícoles i/o ramaders. Aquesta zona, que envolta el barri, està delimitada per una tanca metàl·lica a través de la qual s’accedeix a la propietat.

    La masia és de planta quadrada, amb coberta a dos vessants i carener perpendicular a la façana, que està encarada a sud. El ràfec o barbacana està format per una doble imbricació de caps de teula. Disposa de planta baixa, primer pis i golfes. El parament és d’aparell comú amb pedra vista, i blocs escairats a les cantonades.  

    A la façana principal se li adossa un porxo tipus galeria, sustentat sobre pilars de maó vist a la planta baixa i columnes de secció hexagonal de pedra treballada, amb capitells d’estil clàssic, al pis. El porxo forma cantonada amb la façana de llevant. Pertany a una reforma del segle XVIII.

    En aquest cos, una de les obertures que comunica amb el pis de la sala, presenta muntants de pedra treballada i una inscripció a la llinda que diu Maria Savell pubilla i Josep Castellar i Savell”, possiblement els responsables de la reforma del segle XVIII.

    Les obertures de les façanes presenten llindes i brancals de pedra treballada, i en destaca la composició de l’eix central de la façana principal. Un gran portal adovellat d’entrada a la masia, amb escut de la família amb la inscripció INRI / 1562 / SAVELL. Al damunt, el finestral que dona a la sala, d’estil gòtic tardà, amb ampit i llinda motllurada simple amb guardapols i detalls decoratius caps humans i motius vegetals. Al capdamunt, una finestra més petita, amb decoracions motllurades d’estil conopial.

    A l’interior de l'edifici es conserven elements i obertures singulars com portals de comunicació amb decoracions i relleus.

    La casa va ser reformada a la primera quinzena del segle actual, i durant el procés es va preservar una pica antiga amb un cap de figura humana, d’estil renaixentista.

    El mas ja surt documentat al segle XII, i aleshores el Savell era una petita propietat independent del domini senyorial. La documentació ens parla del mas Savaello o Savadello el 1197. Així, en virtut d'una franquesa i llibertat concedida pel rei Jaume II (1297-1327), els hereus del mas no depenien de cap senyor feudal. 

    La data de 1562 que consta a l'escudet de la clau del portal major respon a una gran reforma o reedificació de la casa.

    Al segle XVIII hi va néixer l’escultor Salvador Gurri (1749-1819), que representa l’escultura barroca i el pas cap a la neoclàssica. Concretament, va  néixer  el  25  de  gener  de  1749  al  mas,  lloc  on  els  seus  pares es van instal·lar després  de casar-se. Era  fill de Jacint Gurri i Costa, fadristern del mas Gurri de la parròquia de Sant Genis de Taradell, pagès i masover del mas Savell fins a la seva mort, i de Francesca Coromines (ASTURIOL:2005, p.70).

    ASTURIOL CASTELLÓ, Elisenda. (2004) Aportacions documentals sobre els orígens, anys de joventut i formació de Salvador Gurri, un escultor acadèmic AUSA · XXI · 154. Pàgines 495-520 Patronat d’Estudis Osonencs, Universitat de Barcelona.

    ASTURIOL CASTELLÓ, Elisenda (2005) “Noves dades sobre la vida de l’escultor Salvador Gurri (1749-1819), fill del Mas Savell”. Llibre de Tona. Tona. Pàgines 69-75.

    LLEOPART, Amadeu (2006). Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    PLADEVALL, Antoni (1990). Tona. Mil cent anys d’Història. Eumo Editorial. Ajuntament de Tona.

    Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.