Mas el Gelec
Tona

    Osona
    Emplaçament
    Carrer Onze de Setembre amb carrer de St. Miquel
    547,80

    Coordenades:

    41.84706
    2.23077
    436142
    4633082
    Número de fitxa
    08283 - 219
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Gòtic
    Modern
    Popular
    Segle
    XVI
    Estat de conservació
    Dolent
    Masia parcialment restaurada (la teulada és nova), està pendent de restauració definitiva.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Ed-09 El Gelec. BCIL Tipus A.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 24425
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Tona
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

    Edifici de planta quadrangular, amb coberta a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. La teulada pel costat de ponent és més allargassada i aquest fet obliga a bastir un reforç a la paret amb contraforts. El ràfec o barbacana presenta imbricació de caps de teula, formant una sanefa geomètrica. Les cantonades de les façanes estan reforçades amb carreus, i s’observa un paredat amb una disposició força irregular, amb alguns trams amb restes de morter i refets amb materials més recents. Presenta planta baixa i pis, i espai sota teulada.

    La façana principal conserva la seva simetria i alguns elements d'estil renaixentista amb riquesa ornamental. L’eix central està format pel portal adovellat, amb la dovella central amb escut on s'hi poden veure els monogrames de Jesús i Maria (IHS / MA), un dins l’altre. Una gran M de tipus uncial coronada per una A, té al seu interior el monograma IHS («Ihesus»), de manera que el pal central de la lletra M comparteix traç amb la lletra i majúscula, sobreposada a H i S. 

    Damunt seu, s'hi observa una finestra amb arc conopial i motllurada amb dues cares als laterals i una escultura de baix relleu, de cos sencer, gairebé desapareguda. L'escultura sembla un amoret nu, d'estil clàssic, que ha perdut el cap, les extremitats superiors i altres parts de la seva anatomia.

    Anteriorment, hi tenia afegits cossos i annexos destinats a usos agrícoles que han anat desapareixent.  

    Entre el 2018 i el 2020, la Diputació de Barcelona va realitzar un projecte bàsic i executiu per restaurar aquesta masia, i d’aquesta manera recuperar i restaurar els elements singulars i la distribució del mas i els seus espais.

    El primer testimoni de l’existència del mas és del 10 de gener de 1259, en què Andreu de Gisalec o del Gelec va vendre unes terres a Ramon de Font (hereu del mas Font o Fontordera). Eren unes terres sota senyoria de la vescomtessa Ermessenda de Montcada. Els hereus del mas Gelec van fer de saig de la cort del batlle reial de Tona en algun moment de mitjan segle XIV. En els fogatges de 1497, 1515 i 1553 l’hereu Gelec continua figurant entre els caps de casa del terme. A partir de final del segle XVII devia convertir-se en una masoveria.

    L'Ajuntament de Tona va adquirir la casa l'any 1988, mitjançant una cessió dels propietaris.

    LLEOPART, Amadeu (2006) Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    PADRÓS GÓMEZ, Carles (2008) Dossier documentació Ruta de l’aigua a Tona (Osona). Ajuntament de Tona, Centre D'interpretació del Camp de les Lloses.

    PADRÓS, Carles i PUIGFERRAT, Carles. (2011). Tona. Recull gràfic 1890 - 1978. L’Abans. Editorial Efadós. Pàgina 296.

    PLADEVALL, Antoni (1990) Tona. Mil cent anys de Història. Eumo Editorial/Ajuntament de Tona.

    Inventari Arquitectònic de Catalunya.