Mas d’en Boix
Castellfollit del Boix

Pla d’Andorra. Oest de Grevalosa
    Emplaçament
    Des de Can Regordosa de Grevalosa, seguir pel camí sud, continuar fins a la segona bifurcació, on s’ha d’agafar el camí nord fins a la casa.
    759

41.67466
    1.6279
    385788
    4614565
    08059 - 356
    XV-XIX
    Enderrocat
    08058A004000200000PW
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El Mas d’en Boix és una masia situada a l’oest de Grevalosa, a peu de camí. És tracta d’una construcció d’origen medieval reformada al segle XVIII. Tot i estar en un estat d’enderroc els paraments existents permeten determinar que es tracta d’una edifici de planta rectangular amb la coberta a dues aigües de planta baixa, pis i golfes amb l’interior compartimentat en diferents dependències. A la façana de tramuntana i de llevant s’hi obren diferents obertures d’arc pla. A l’interior hi ha restes de l’embigat d’entre la planta baixa i pis. El parament dels murs és de pedra irregular rejuntada amb argamassa i conserva restes de l’antic arrebossat interior, principalment a nivell del primer pis.

En el capbreu de 1479 consta l’existència de 23 masos a l’entorn de l’actual Mas Pubill ( antic mas Torrealsina) quatre dels quals ja estaven despoblats i en ruïnes. Entre aquests hi figura el mas del Boix. L’any 1763 Jaume Muntaner va comprar ela finca i el mas Boix a carta de gràcia, mas abandonat i agregat al mas Grau. Jaume Muntaner va iniciar la rehabilitació de l’edifici, tasca que va finalitzar el seu fill Anton.

VILA, M. (Inèdit): Estudi històrico-arqueològic del Mas i el Molí del Pubill (Castellfollit del Boix, El Bages). NºExpedient: 747 K121 N-068 2020/2-29505.