Mas Culleretes - Masia de la Llibra - Can Gironès
Vallirana

Carrer Major, 50-54
    A l'entrada al poble en direcció a l'Ordal, al costat de la primera rotonda del carrer Major

Adriana Geladó Prat

Masia urbana aïllada envoltada d'un jardí tancat i formada per diversos cossos adossats que li confereixen una planta irregular. Està completament reformada. Presenta les cobertes de teula àrab de dues vessants i està distribuïda en planta baixa i pis. Compta amb senzilles obertures rectangulars, amb els emmarcaments arrebossats. L'accés a la casa es fa per l'extrem de llevant del conjunt, protegit per un voladís de teula àrab. D'aquest volum destaca una finestra triforada d'arc de mig punt al pis superior, amb l'ampit corregut. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats, i està delimitada per una barana de gelosia respecte el jardí de migdia.

Tenim notícia que l'any 1936, la masia va acollir refugiats de la guerra Civil procedents de l'Aragó. També sabem que al final del conflicte, la casa va quedar destrossada per un bombardeig fet per un avió alemany a la zona de la Llibra.

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 51, 54. OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p.90, 121. RICH LLORENS, Judit (2015). Inventari del Patrimoni Cultural de Vallirana. Treball de pràctiques UAB / Ajuntament de Vallirana.