Mas Crosetes
Palafolls

Veïnat de les Ferreries

Àlvar Sáez Puig

Hi ha poca informació dels orígens del Mas Crosetes. L'aspecte actual de la casa és fruit d'una reforma dels anys trenta, manté però alguns elements originals, un forn a la part posterior de la casa i un pou de volta de pedra davant la casa.

L'aspecte actual del mas és obra de Tomàs Planas Dalmau, encara a l'era de vora la casa es pot veure el seu nom amb l'any 1935. El Tomàs, abans d'heretar la casa, va estar vivint a can Sèndich, casa que era propietat dels seus sogres, els Ruhí Ribes, segons consta al padró del 1911.

La casa té planta baixa, primera planta i un sostre a dues aigües. Destaca una finestra de dues arcades de nova construcció. La façana principal cerca una divisió simètrica en dues parts iguals. Hi ha en la part de dalt una placa feta en ceràmica que representa un sant.

Segons Salicrú (2018) les primeres informacions de la casa són del 1818, quan tenim Joan Damau propietari del mas i de 5,25 "fanegas" de terra, 3,75 de secà i 1,5 de bosc. En Joan era fill de Sebastià Dalmau i Anna Croses Bassals, pubilla del mas.

Un document de la comptadoria d'hipoteques sobre una transmissió del mas anomena al propietari, en Joan Dalmau, amb l'àlies Crosetes.

- BONET GARÍ, Lluís (1983). Les masies del Maresme. Barcelona. Editorial Montblanc.