Mas Codinac
L'Esquirol

Sant Martí Sescorts
    Pel camí de la Casa de l'Hora, que surt de la carretera BP-522, a prop de Sant Martí Sescorts.

XVI
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular, que consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.
    La façana original es troba darrera d'un cos de galeries a nivell del primer i del segon pis, amb pilars de carreus de pedra, que sostenen l'estructura de bigam de fusta.
    El portal és d'arc de mig punt adovellat, amb la dovella central decorada i datada amb l'any "1564". Les obertures són de disposició regular, i tenen dovelles de pedra amb llinda plana.
    A la part dreta dels porxos s'hi adossa un cos, de factura contemporània, que desmereix l'antiga estructura. A tramuntana sobresurt una eixida, a nivell de primer pis. Hi ha dos portals que tanquen la lliça, situats a la part dels porxos.
    Els murs són de pedra lligada amb morter de calç,arrebossats, deixant a la vista els elements de realç.
    A pocs metres de la casa hi ha la capella pròpia, dedicada originalment a Sant Ferriol.

Element inclòs al Catàleg de masies i cases rurals del POUM 2008: M49.

Masia que tot i que pertany al terme de l'Esquirol, històricament va lligada a la parròquia de Sant Feliu de Torelló. Era un mas benestant.
    Al segle VXII l'hereu, Miquel Codinach, va fer construir una capella dedicada a Sant Ferriol.

FENOY, E.; PANADÈS,J. (2007). Catàleg de masies i cases rurals. Inventari d'edificacions en sòl no urbanitzable. POUM. L'Esquirol: Ajuntament de L'Esquirol.