Mas Bosc
Sant Mateu de Bages

Ctra. BV-3003, al km. 11,7 camí N-E 1 km, i trencall E uns 1.800 m. Després trencall N-W

XI-XX
    En ruïna. Sense coberta i envaït per la vegetació.
    Catàleg de masies (núm. 163)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions mitjanes, d'origen medieval, emplaçada en un contrafort nord de la serra de Castelltallat, prop de la carena. Actualment es troba en ruïnes i el seu entorn totalment envaït per la vegetació, de manera que les façanes i l'interior pràcticament no són visibles. El conjunt consta d'un cos residencial de planta trapezial i té adossat a migdia una gran zona de coberts, més altres coberts escampats a llevant. La façana principal devia estar encarada a migdia, però ha quedat en bona part tapada pels coberts. A la façana de ponent s'observen dos finestrals rematats amb arc de mig punt.

Informació facilitada per Josep Bastardas

Aquesta masia és d'origen medieval i es troba molt a prop d'una altre mas molt antic, el Soler Nou. Sembla que és posterior als masos més antics que apareixen documentats en aquesta zona, que són la Rovira, Figuera, Roig, Rabassa i Folquer (Soler Nou). Tal vegada es va originar al segle XIII. Segons Josep Bastardas, és probable que antigament fos conegut com a mas Nicolau. Posteriorment, amb motiu del casament el 1576 entre Anton Puigdellívol, alias Bastardas (del mas Bastardas de Fals) amb Magina Rebassa (pubilla del mas Rabassa) el mas Bosc va passar a formar part de la gran heretat dominada pel mas Bastardas. A partir d'aleshores va ser habitat per membres d'aquesta família, igual que el mas Soler Nou. La casa devia ser habitada fins èpoques recents, ja que alguns dels coberts són força moderns.