Mas Badó Sant Quirze Safaja

Pinars del Badó. Sud del nucli de Sant Quirze Safaja
C-59 direcció St Feliu de Codines. A la primera cruïlla a l'esquerra fins el mas

Núria Cabañas

El mas Badó es tracta d'un antic mas d'origen medieval i modern però que fou objecte de grans reformes a principis del segle XX per tal de convertir-lo en un sanatori i posteriorment en un hotel. L'edifici presenta una planta allargada amb un cos més ampla a la part central, origen del conjunt. Aquest volum de planta quadrangular amb una torre central acabada amb merlets triangulars. Aquest espai s'hi va annexionar un segon volum configurant un edifici en planta en d'L, inicialment de dos pisos i actualment de tres, amb un porxo obert a la planta baixa d'arcs de mig punt i actualment tancat i convertit en una gran sala. Posteriorment, s'hi va afegir tot el cos allargat situat a la banda de ponent del cos principal. Es tracta d'un cos amb la coberta a una vessant de planta baixa i tres pisos amb la façana orientada a migjorn. La façana presenta una estructura molt simètrica formada per una filada d'arcades d'arc de mig punt a l'alçada del primer, segon i tercer pis.

El mas Badó es tracta d'un mas d'origen medieval que l'any 1845 encara estava habitada per una família de masovers. L'any 1926 va transformar-se en Sanatori amb el nom oficial de Sanatori de la Mare de Déu de les Victòries i tingué el moment de major esplendor l'any 1944. A la dècada de 1950 es va renovar i transformar en l'hotel Mas Badó i l'any 1962 es va construir la capella d la Nostra Senyora de les Victòries. Actualment les instal·lacions s'han convertit en una casa de colònies de la Rosa dels Vents.