Mas Atalaia Balenyà

Osona
Camí de l'Atalaia
Des del C. Nou de Tona, seguir el camí de Vilageliu i després de la granja a l'esquerra

Coordenades:

41.83521
2.21681
434971
4631776
08017-154
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
Popular
XIX-XX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
08017A006000420000OG
Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

El mas Atalaia és una masia del segle XIX que va ser ampliada durant el segle XX. És un edifici constituït per dos volums superposats, construïts aprofitant el desnivell natural del terreny. El volum principal consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc pla de pedra carejada, amb la llinda inscrita: "1857 / RESTAURADA EN 1903". La resta d'obertures de la construcció són d'arc pla arrebossat o bé amb llinda de fusta. La façana principal del segon volum té una estructura adossada de maó, que cobreix una entrada de vehicles. Aquest està parcialment tapat per una planta enfiladissa. El tractament dels murs és arrebossat. El ràfec està acabat amb cabirons.

Segons el cadastre de l'any 1848, el mas Talaia pertanyia a Joan Casas de Sant Hipòlit de Voltregà.