Martinencs Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Andreu de Gurb
  A 200 metres per pista asfaltada de la carretera N-152a, punt quilomètric 71'000

  Coordenades:

  41.95453
  2.24856
  437723
  4645001
  08100-122
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  XVII-XIX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Fàcil
  Residencial
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00500017
  Jordi Compte

  Martinencs es troba situada a l'extrem nord-est d'un serrat lleugerament elevat entre les carreteres C-17 i N-152a, a mig camí entre el Dacs, al nord-est i Mont-ral, al sud-oest.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diversos cossos i estructures adossats al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra a la base i les cantonades i de tàpia a la resta. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud-est, està dominada per un cos adossat als nivells de planta baixa, on forma un porxo, i primer pis, on forma una eixida. A la planta baixa hi ha el porxo, sustentat amb pilars de pedra bisellada, i quatre finestres, una de les quals emmarcada amb pedra treballada. Al primer pis queda ocupat per l'eixida, formada per cinc obertures d'arc rebaixat, la central de majors dimensions, sustentades amb pilars de pedra bisellada amb una senzilla motllura a mode de capitell. La meitat dreta de l'eixida es troba tapiada.
  La façana nord-est conté a nivell de planta baixa dues portes i una finestra, i dues finestres a cada un dels dos nivells restants, les del primer pis emmarcades amb pedra bisellada. A l'esquerra hi ha el cos adossat davant la façana principal, amb obertures reformades, i a la dreta hi ha diverses estructures adossades, la major part de les quals bastides amb murs d'obra vista.
  La façana nord-oest es troba dominada en la seva meitat esquerra per diverses estructures adossades. A la cantonada entre la façana i les estructures hi ha un petit cos adossat sustentat amb pilars d'obra que forma una petita terrassa a nivell de primer pis. Pròpiament a la façana hi ha cinc finestres repartides en els dos nivells superiors.
  La façana sud-oest conté a la planta baixa tres finestres, dues de les quals emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis i a les golfes hi ha dues finestres per nivell, una de les quals, al primer pis, emmarcada amb monòlits de pedra bisellada.
  Davant la façana hi ha un pati quadrat, antigament tancat amb murs de tàpia.

  Martinencs es troba documentada en el·llibre de comptes de la recaptació de la talla, en els focs d'església de les parròquies d'Osona, del segon pagament del primer any del fogatge ordenat per les corts de Cervera de l'any 1360, amb el nom de Mertinenchs.

  GINEBRA MOLINS, Rafel (2005). "Els focs de jurisdicció eclesiàstica i el procés de recaptació del fogatge a Osona el 1360" dins Ausa, vol XXII. 2005.