Marededéu de l'Anunciació (capella d'El Vinyers)
Avinyó

Neoclàssic
    Exteriorment està perfectament, encara que l'interior necessita una neteja urgent.
    si, IPA
    Marc Cucurella Pinilla

Capelleta amb un estructura típicament romànica, malgrat que ha estat molt refeta i actualment presenta l'aspecte d'una sola nau, amb una petita rectoria. El sostre i part de l'interior, incloses les pintures murals amb motius dedicats a Sant Joan Baptista, són fets del 1892, tal i com demostra la inscripció feta a l'interior de la capella, sobre de la porta d'accés. Antigament es consagrà a l'Anunciació, tot i que actualment està en desús.

La Masia del Vinyers ha format part sempre de la parròquia de Sant Marçal que fou cedida a finals del segle X al monestir de Ripoll pels propietaris d'aquestes terres, els senyors de Lluçà. La masia és esmentada l'any 1553 en el Fogatge com un dels masos que formaven part de la parròquia de Sant Marçal (Lo Mas Vinyes).

- GAVÍN, Josep m. Inventari d'Esglésies, vol. V (Bages), 1979, Artestudi Edicions, Barcelona, pàg. 28.
    - HERMS, Atilà (1929). Geografia Comarcana. Avinyó, a "Butlletí del Centre Excursionista Comarca del Bages", Manresa.
    - ILLA CODINA, Josep (1987). "Avinyó" a FERRER i ALÓS, Llorenç (coord.). Història del Bages, vol. I, Ed. Parcir, Manresa.
    - PIÑERO, Jordi (1996). "El Vinyés (Avinyó)" a FERRER Alós, Llorenç. Masies i cases senyorials del Bages, Angle Editorial, Manresa.
    - TRESERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.