Mare de Déu del Roser de Ferreres Olvan

Ferreres
Des de la C-1411, entre Gironella i cal Rosal, trencall mà dreta camí que porta a Ferreres
Barroc
IPA
Busquets, J.; Cascante, P.; Sellés, C.; Serra, R.

La capella de la Mare de Déu del Roser de Ferreres és un senzill edifici de planta rectangular, cobert a dues vessants i amb la façana orientada a migdia. A la façana principal hi ha la porta d'accés, allindada amb la data 1770 de la construcció de l'edifici,i dues petites obertures per il·luminar l'interior de l'església, un òcul i una finestra rectangular: la teulada és coronada per un petit campanar d'espadanya d'una sola obertura.

Torrentpregon, antic nom de la masia de Farreres, està documentat des de l'any 1127, quan Berenguer Atrnal de Torrentpregon signava com a testimoni en una cerimònia entre Guillem de Portella i pere Berenguer, bisbe d'Urgell. L'any 1348 la masia figura en el capbreu del monestir de Sant Pere de la Portella i des del s. XIV s'ha pogut reconstruir l'arbre genealògic de la família. La maia va experimentar, al llarg del s. XVII i XVIII un extraordinari creixement fruit d'una política matrimonial molt acurada i d'una bona gestió del patrimoni que li van permetre ampliar les propietats i incorporar forces masies que passaren a ser masoveries de Ferreres.

CAMPS i ARBOIX, J.M.ª. (1973). Barcelona, Ed. Destino, p.84-85.
BARGALLÓ, E. (1988). Les més belles cases pairals i masies de Catalunya, Barcelona, Ed. De Vecchi, SA. P. 38-42.
Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. . Vol.5. El Berguedà.(1994), p.135.
Arxiu Àmbit de Recerques del Berguedà