Mare de Déu del Pilar de Llagostera de Baix
Taradell

Camí de Llagostera de Baix

Part de la coberta s'ha esfondrat i es troba en mal estat estructural.
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Capella construïda a finals del segle XIX. És un edifici de planta rectangular i de petites dimensions, que té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt ceràmic, tot i que originalment estava arrebossat i pintat imitant dovelles. A sobre d'aquest hi ha un petit òcul i està coronada per una estructura de forja que hauria subjectat una campana. L'interior és buit; té el terra de mosaic i el sostre amb bigues de fusta. A la part posterior hi ha la sagristia, que comunicava amb la nau per una petita porta actualment tapiada. El tractament exterior dels murs és arrebossat, que en trobar-se deteriorat permet veure el parament de pedra. La teulada és feta amb peces d'uralita. Davant la capella hi ha dos murs laterals i unes escales que permeten accedir-hi.

La capella es va construir a finals del segle XIX al costat de la masia de Llagostera de Baix, on el 1907 hi naixeria Ramon Masnou i Boixeda, qui seria bisbe de Vic. Originalment estava dedicada a la Mare de Déu de la Mercè.

GAVÍN, J.M. (1981). Inventari d'Esglésies. Osona. Vol. 15. Barcelona: Artestudi edicions.