La Valldevall
Taradell

Camí de la Valldevall
    Pel camí ral de Taradell a Viladrau

XII-XX
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La Valldevall és una masia d'origen medieval de la qual se'n conserva part de l'estructura a la planta baixa. La casa va ser refeta al segle XIX; des d'aleshores s'hi han afegit diversos cossos al voltant. És un edifici de planta rectangular construït sobre un aflorament natural de roca, tot aprofitant el desenivell del terreny. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. Les finestres són totes d'arc pla arrebossat i es distribueixen per les façanes de forma aleatòria. Tant a la façana principal com la posterior estan parcialment tapades per diversos cossos de dos nivells d'alçat, dels quals en destaca un de la façana posterior que s'obre amb espitlleres a la planta baixa i una finestra d'arc pla de pedra carejada. La façana de llevant té accés directament pel pis, així com a les golfes per una escala exterior adossada al mur. El tractament exterior dels murs és arrebossat i el ràfec està acabat amb cabirons. A l'interior s'hi conserven els murs els paraments dels quals denoten una notable antiguitat, així com un refugi, els festejadors d'una de les finestres, les escales, etc.

Està documentada des del segle XII. El sindicat remença de l'any 1448 va reunir a diversos propietaris a la plaça de Taradell, entre els quals hi consta Bartolomeu de la Vall Jussana, per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia. Un propietari d'aquesta casa, Ramon Pou, va ser batlle de Taradell. A l'amirallament de 1854 hi consta que pertanyia a Joan Armadans, junt amb el manso Valldemunt.

FERRARONS, R.; MUNMANY, J. (1983). Les masies de Taradell. Taradell: Centre Excursionista de Taradell. HOMS, M. (2005). El Sindicat remença de l'any 1448, dins de Col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, 11. Girona: Ajuntament de Girona. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.