Màquina de vapor de Cal Vidal
Puig-reig

Espai de la Fàbrica, Colònia Vidal, 08692-Puig-reig
    Museu de la Colònia Vidal

Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

La maquina de vapor del sistema CorIys, i fabricada a França per l'empresa WEYLER & RICHEMON I'any 1894, va fu cionar fins I'any 1884 fins el 1956 a l'empresa terrasenca "Hilados y Tintes Soler". L'empresa WEYLER & RICHEMON tenia I'autorització de Corlys per poder
    fabri ca r aquest tipus de maquines per tot l' Estat frances. La màquina, amb una potencia de 400 CV, un cilindre horitzontal, un diametre de pistó de 350 mm i un recorregut de 750 mm, té un dàmetre de volant: 2,5 m amb un pes de 8.000 kg i 50-60 reolucions per minut. La pressió del vapor es de 8 kg/cm2 i porta acoblat el condensador de vapor, situat sota mateix del pistó. El ci lindre treballa horitzontalment. La distribució del vapor consta de quatre claus, dues d 'admissió i dues d'escapament, característiques de les maquines amb sistema Corlys.

El Museu de la Ciencia i de la Tecnica de Catalunya coneixia l'existencia d 'aquesta maquina i y la va adquirir el 1993 a l'empresa "Hilados y Tintes Soler"; i la va instal·lar en una nau de la colònia Vidal, nau que forma part de l'itinerari de visita del Museu de la Colònia Vidal.

a Colònia Vidal es una de les colònies tèxtils que es van instal·lar al peu del riu Llobregat durant l'últim terç del segle XIX i els primers anys del segle XX per a utilitzar la seva aigua com a font d'energia. Va ocupar el darrer espai que quedava lliure entre Navàs i Berga, la zona on es va crear la principal concentració de colònies d'Europa. A partir del moment del tancament de la fàbrica, les noves idees apunten cap una revalorització del patrimoni trobant nous usos a les instal·lacions i així neix un museu que permet explicar com era la vida a la colònies.

BAYO, Conxa (1995): La màquina de vapor de Cal Vidal: del Vallès al Berguedà, a L'EROL, n. 47 Dossier "Arqueologia industrial: El tèxtil", berga p. 38-39.