Mansa
Taradell

Camí de Mansa

Pateix deficiències estructurals. La llinda del portal està partida.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Mansa és una masia d'origen medieval que va ser reconstruïda al segle XVII. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. El frontis es composa segons tres eixos d'obertures, amb el portal centrat d'arc pla de pedra vermella carejada amb la inscripció: "CASA DE JAUME VILAR DEL BOSCH 1633". La resta de finestres són d'arc pla de pedra vermella carejada amb l'intradós motllurat, i la que hi ha sobre el portal incorpora una incisió central i una creu gravada. A la resta de façanes hi ha poques obertures, la majoria de pedra vermella carejada, tot i que també n'hi ha amb llinda de fusta. En un extrem de la façana lateral hi ha les restes del forn de pa. El tractament dels murs és arrebossat, tot i que es troba erosionat i s'observa la pedra vista en alguns trams, amb carreus a les cantonades. El ràfec està acabat amb una imbricació de teules i rajols ceràmics. L'interior es conserva segons l'original, amb la distribució característica, el paviment de roca natural a la planta baixa i empostissat i tova al pis, la cuina amb la llar de foc i la pica de pedra, els sostres amb bigues de fusta i els festejadors de les finestres.

Està documentada des del segle XII, quan era propietat del llinatge dels Taradell. L'any 1282 el castlà Guillem de Riudeperes va confirmar a Pere de Mansa la possessió del mas. El sindicat remença de l'any 1448 va reunir a diversos propietaris a la plaça de Taradell, entre els quals hi consta Pere Mansa, per demanar l'abolició de la servitud i els mals usos a la monarquia.

HOMS, M. (2005). El Sindicat remença de l'any 1448, dins de Col·lecció Documents de l'Arxiu Municipal, 11. Girona: Ajuntament de Girona.