La Madriguera
Taradell

Camí de la Madriguera

XII-XX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La Madriguera és una masia d'origen medieval que va consolidar-se entre els segles XVI i XVII. Al finals del segle XX s'hi va fer una restauració integral per habilitar-la com a vivenda moderna.
    És un edifici de planta rectangular que té integrada dins l'estructura una torre de defensa quadrangular. Consta de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos d'obertures d'arc pla de pedra carejada, algunes de factura moderna. A la façana lateral de migdia s'hi adossa un cos de dos nivells d'alçat que presenta una galeria horitzontal amb quatre pòrtics d'arc carpanell arrebossat, que es prolonga amb un pòrtic a la façana principal. A la façana posterior les finestres són d'arc pla arrebossat, excepte les tres d'arc de mig punt arrebossat que hi ha a nivell de les golfes del cos que es correspon amb la torre. A l'interior, tot i que molt reformat, s'hi conserven alguns vestigis significatius, com són el cos de la torre, espitlleres, una finestra d'arc de mig punt de tradició romànica i una pica de pedra amb una màscara tallada. El tractament exterior dels murs és arrebossat i pintat, amb els carreus de les cantonades, inclosos els de la torre, vistos. El ràfec està acabat amb cabirons. Al voltant del mas hi ha diversos cossos annexes.

Està documentada des de l'any 955. Al segle XIV era una possessió dels Vilademany, senyors del castell de Taradell. Per compra a la família Esparreguera, tenien en alou els masos Gasala d'Amunt i Gasala Mitjà; en feu del senyor del castell de Taradell, els masos Gasala, el mas Falguera, el mas Costa i terres del mas Eribert; i per la Pabordia de Gener de la Catedral de Vic els dos masos de Subiradells, dos molins i la meitat del molí de la Rovira (PLADEVALL, 1995:72). Al segle XV els Madriguera van entroncar amb els llinatges dels Castellcir i Roudors. Fou cedida a la Catedral de Vic però tornà a mans laiques després de la Desamortització de Mendizábal.

PUIGFERRAT, C (2014). La Madriguera (Taradell): Història d'un mas Osonenc. Taradell: Josep Miralpeix i Maria Dolors Peix.