Llinda de Cal Marfà
Monistrol de Calders

Carrer Fèlix Estrada Saladich, 13.

Barroc
    Estructural
    Sara Simon Vilardaga

Llinda d'una de les dues portes d'entrada a la casa de Cal Marfà, concretament l'accés situat més a la part més meridional de la façana. Es tracta d'una llinda plana monolítica, que per la part superior mostra un acabat en forma triangular. La llinda compta amb una cartel·la lleugerament sobresortida en la que hi podem observar un text i diversos elements dibuixats per incisió. A la part central hi ha una creu llatina sobre una base i a costat i costat diversos objecte i eines relacionats amb els ferrers: una enclusa, un martell, una destral, una falç, unes tenalles, un podall i una ferradura, entre altres; a la part inferior, el text "JAUME PUIGMARTÍ FERRER 1778". L'angle inferior de la llinda, igual que els muntants que completen l'emmarcament de la porta són decorats amb motllura arrodonida senzilla.

El poble de Monistrol de Calders compta amb una extensa i destacada quantitat de llindes amb gravats a les façanes de moltes cases, essent les llindes de Cal Marfà unes de les peces més rellevants.
    Concretament, la casa de Cal Marfà compta amb cinc llindes amb inscripcions o gravats, de les quals quatre son ubicades a la façana principal de la casa i una a l'interior. A part de la llinda descrita a l'apartat de descripció, les tres llindes restants de la façana estan situades a nivell de la planta primera, totes són llindes planes monolítiques, per bé que amb diversos tractaments decoratius en els angles, unes amb motllures corbades amb acabats diferents i una amb l'angle treballat al biaix, totes aquestes són llindes corresponents a obertures de finestres. Una de les llindes té la inscripció "Juseph Puig Martí Farrer - a 2 de maix de 1749"; una segona llinda conté la inscripció gravada "Jaume Puig Martí - Ferrer 1776" i al mig del text una creu; la tercera llinda té el text "De mano y pluma de Jo-seph Puig Martí Farrer - Vuy dia 12 de 1 del añ - 1741", entre mig del text hi ha una creu damunt del símbol de Maria i dalt de tot sembla que hi havia algun altre element dibuixat tot ornamentant la lletra "y" del text.
    Pel que fa a la llinda interior, segons consta a la bibliografia (PIÑERO, PERARNAU: 1993) aquesta és la més antiga, amb una inscripció, en cursiva, que parla d'un Puig, i està datada al 1615. De fet, es considera que es tracta de la inscripció més antiga del nucli urbà de Monistrol.
    Les inscripcions de les llindes fan referència a la família Puigmarti, una nissaga de ferrers que es va instal·lar al mas i que n'eren els propietaris al segle XVIII.

La casa del carrer Fèlix Estrada Saladic número 13, actualment rep el nom de Cal Marfà, tot i que anteriorment era coneguda com Cal Ferrer degut a que la família que hi vivia es dedicava a aquest ofici. El conjunt de llindes presents a la façana així ho referencien i especialment la llinda de la porta, en la que es representen diverses eines i objectes relacionats amb els ferrers. Les llindes de la façana tenen inscrites diferents dates del segle XVIII, que va de l'any 1741 al 1778. aquestes dates ens indiquen una reforma destacada de la façana i segurament del conjunt de la casa en aquest període, dues de les llindes són dels anys 40 i dues altres dels anys 70 del segle XVIII. La llinda interior corresponen a inicis del segle XVII tindria relació amb una altra fase constructiva, potser relacionada amb el moment de construcció de la casa pròpiament.