Llinda de ca la Pepa Planas
Folgueroles

Carrer de la Ricardera, 9
    A la banda nord-oest del nucli urbà, a la zona de la Ricardera, davant del carrer de les Guilleries

BCIL nº 12525-I. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Llinda monolítica de pedra rossa de Folgueroles, situada en el finestral de la planta baixa de la façana principal de la casa i sostinguda pels brancals de l’obertura, que estan bastits amb carreus de pedra. Està gravada amb l’any 1735, el nom “IAUMA PLANA” i un baix relleu rectangular decorat amb el monograma de Jesucrist “IHS”, coronat amb una creu llatina com a símbol del Calvari.

És probable que el baix relleu rectangular del portal d’accés sigui conseqüència de la mutilació que patiren la major part de les llindes del poble que tenien elements de connotació religiosa, durant el conflicte bèl·lic de la guerra Civil espanyola (1936-1939). Un cop finalitzat el conflicte, molts d’aquests símbols foren gravats de nou.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació A.09.