Lletsons
Sant Pere de Vilamajor

Tradició oral
    Virgínia Cepero González

Els lletsons o lletsoners és el malnom amb el que es coneix als vilamajorencs, per una història burlesca que palesava la seva ruqueria.
    Segons aquesta llegenda, va néixer un lletsó al campanar i els veïns van decidir pujar-hi un ruc per a què se'l mengés. El pobre ruc va ser hissat amb una corda al coll i va morir escanyat.
    Aquesta història no és pas exclusiva de Sant Pere de Vilamajor i s'atribueix als habitants de molts altres municipis, com els d'Andratx a Mallorca, als de Pià al Rosselló, als de Castelldans, la Granada, Llavorsí, Solsona, Tàrrega, Sant Esteve d'en Bas o Vilassar de Mar, entre d'altres.

El lletsó (sonchus) és un gènere de plantes amb flor de la família de les asteràcies, conegudes popularment com a lletsons, llicsons o herbes lleteres. Són plantes dures, sovint considerades males herbes i que poden créixer de forma ruderal.

RIERA ALTA 61 (1936) "Rondalla". Curiositats de Catalunya, nº 2. Barcelona: Imp. Altés, p. 6.