Pont de can Duran
Sant Pere de Vilamajor

Can Duran

Estructural
    Virgínia Cepero González

El pont de can Duran és un pont de palanca sobre la riera de Vilamajor d'estructura senzilla. Està format per dues bigues de ferro unides per revoltons ceràmics i amb un paviment de ciment que salva una llum d'uns cinc metres comunicant una de les entrades del nucli castral de La Força de Vilamajor (carrer Ripoll) amb l'antic camí del rec de la bassa del Barqueró, a can Duran. Té una barana de ferro. L'actual pont fou construït el 1939.

El pas del carrer Ripoll a can Duran hi és des de temps immemorial (el camí segueix la centuració romana) i el pas actual es fa per un petit gual que permet la presència d'un pont d'estructura senzilla. De l'antic pont no se'n té cap descripció ni localització exacta, tot i que hi ha relats que el pont fou víctima d'una riuada a la dècada dels setanta del segle XVIII. No obstant, uns vint-i-cinc metres riera amunt hi ha unes grans restes de fonamentació d'una antiga construcció que o bé podria ser fonamentació del pont antic o, més probablement, la base d'un pilar d'un aqüeducte molt similar al de can Pujades que es troba una mica més amunt del pont de can Gras.

POCH i RUESTES, J. (2010). Vilamajor: un poble forjat per comtes, capellans, pagesos i menestrals: aportació a la seva història. Sant Pere de Vilamajor: Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor, p. 126.